• En match består av två halvlekar på 45 minuter och en paus på 15 minuter.
  • Minst 7 spelare behövs för en match, och varje lag behöver minst 11 spelare (inklusive en målvakt, den enda spelaren som får hantera bollen inom 18-yards boxen).
  • På planen ska gräset vara konstgjort eller naturligt. Även om det finns en viss flexibilitet i planstorlekar måste de vara mellan 100 och 130 yards långa och 50 och 100 yards breda. Out-of-bounds, två sex-yard-boxar, två 18-yard-boxar och en mittcirkel måste alla placeras i en rektangel på planens gräns. Det måste också finnas ett synligt straffområde 12 yards från målen och mittcirkeln.
  • Bollen ska vara 58–61 cm i omkrets och ha en rund form.
  • Möjligheten att namnge upp till sju avbytarspelare finns för varje lag. Varje lag tillåts maximalt tre byten, som kan göras när som helst under spelets gång. Laget kommer att spela utan ersättare om alla tre reserverna är utplacerade och en spelare måste lämna planen på grund av skada.
  • Varje match behöver en domare och två assisterande domare (linjedomare). Domarens ansvar är tidtagning och erforderliga beslut gällande regelbrott, frisparkar, inkast, straffar och tilläggstid i slutet av varje halvlek.
  • Domaren och assisterande domarna kan rådfråga när som helst under matchen. Den assisterande domarens roll är att identifiera offsides under spel (se nedan), inkast för båda lagen och, vid behov, att stödja domaren i alla beslutsprocesser. Efter de tilldelade 90 minuterna, om en match går till förlängning eftersom båda lagen är oavgjorda, kommer det att läggas till 30 minuter i form av två halvlekar på 15 minuter.
  • En straffläggning krävs om ställningen är jämn i slutet av förlängningen.
  • För att göra mål måste hela bollen passera mållinjen.
  • Beroende på hur allvarligt regelbrottet är, kan en spelare få ett gult eller rött kort; domaren har sista ordet. Samtidigt fungerar ett gult kort som en varning. En spelare som blivit utvisad kan inte ersättas; ett rött kort motsvarar två gula kort.
  • Ett inkast ges när en motståndare på ena sidan slår en boll ur spel. Om det kommer från en anfallsspelare på baslinjen är det en målspark; om det kommer från en försvarare är det en hörna.

Offsideregeln är en reglering inom fotboll.

Offside kan ha inträffat när en passning gjordes till en anfallsspelare före sista försvararen. Syftet med offsidezonen är att avskräcka spelare från att bara vänta på en boll nära motståndarmålet. De måste vara placerade bakom den sista försvararen för att vara på sidan när bollen spelas.

En spelare kan inte få offside när han är på sin planhalva; dessutom är målvakten inte igenkänd som försvarare, och om bollen kastas bakåt och framför den sista försvararen anses spelaren inte vara offside.

Professionalism

Utvecklingen av modern fotboll i det viktorianska Storbritannien var nära relaterat till industri- och urbaniseringstrender. Till förmån för nya typer av gruppunderhållning övergav de flesta av de nya arbetarklassens invånare i Storbritanniens industristäder i allt större utsträckning traditionella landsbygdsnöjen som grävling. När lördagseftermiddagarna blev mer och mer tillgängliga för industriarbetare från och med 1850-talet, strömmade många av dem till den framväxande fotbollssporten för att titta på eller delta i den. Viktiga urbana institutioner som kyrkor, fackföreningar och skolor etablerade fritidsfotbollslag av arbetarklassens pojkar och män. Den växande läskunnigheten hos vuxna ökade tidningsbevakningen av organiserad sport. Fotbollsspelare och supportrar kunde samtidigt resa till matcher tack vare transportmöjligheter som järnvägar och stadsspårvagnar. Genomsnittlig närvaro ökade i England från 4 600 1888 till 7 900 1895, 13 200 1905 och 23 100 i början av första världskriget. Fotbollens hegemoni har minskat det breda intresset för andra sporter, särskilt cricket.