När två motsatta amerikanska fotbollslag möts, bestäms spelarpositionerna på gridironen (spelplanen) av om fotbollslaget är på anfall eller försvar. Offensiven, eller laget med bollen, tävlar mot orsaken, vilket hindrar anfallen från att göra mål. Med fotbollen i centrum ställs varje lag mot varandra.

Positioner på offensiven i fotboll:

Det anfallande laget är det som har kontroll över fotbollen. Förseelsens primära syfte som en enhet är att föra bollen nerför planen in i motståndarens målzon för att göra mål genom touchdown eller field goal. Andra poängmöjligheter finns, även om de mestadels är reserverade för speciallag. Offensivens uppgifter är fördelade på viktiga positioner:

Quarterback: Ledaren för gruppen. Han ringer play calls, skriker signaler mot raden av scrimmage och griper bollen från mitten när laget är i hop. Nästa steg är att skicka bollen till en back, kasta den till en mottagare eller springa med den.

Centern är den som knäpper bollen till quarterbacken. Han har kontroll över bollen i varje spel.

Fotbollsspelare som springer med bollen är kända som running backs. Running backs kallas rushers, halfbacks och tailbacks.

Wide receiver: En spelare som undviker motståndare och fångar bollen med snabbhet och snabbhet. Ett lag kan använda två till fyra breda mottagare på allas spel.

Tight end: En kille som kan spela både mottagning och blockering. Den här mannen ställer upp bredvid quarterbackens offensiva tackling till höger eller vänster.

Vänster och höger guard är offensivlinjens två inre medlemmar, vars ansvar är att blockera och skydda quarterback och bollhållare.

Anfallslinjens två yttre medlemmar är vänstertackling och korrekt tackling.

Defensiva positioner i fotboll:

Försvarets primära mål i amerikansk fotboll är att förhindra att anfallen tar poäng genom att fånga upp bollen, tackla offensiva spelare och generellt stoppa brottet från att flytta bollen närmare deras målzon och skapa poängmöjligheter. Försvarets uppgifter är fördelade på väsentliga befattningar.

Försvarslinjens två innersta spelare kallas defensiva tacklingar. Deras jobb är att antingen hålla sig i position för att blockera ett löpande spel eller klämma sig igenom en öppning i offensiven för att pressa quarterbacken eller desorganisera backfältsformationen.

Defensiv slut: Försvarslinjens två yttre medlemmar. Deras primära ansvar är att övervinna offensiv blockering och mötas på backfältet för att tackla quarterbacken eller bollbäraren. De är ansvariga för att driva bollbäraren utanför spelfältet eller mot (in i) jakten på sina defensiva kollegor på att köra spel till utsidan.

Linebacker: Dessa killar spelar bakom försvarslinjen och är lagets mest utmärkta tacklare. De flesta lag använder tre eller fyra linebackers på varje spel, beroende på formationen. Linebackers kallas ofta för att försvara både löpningen och passet.

Killarna som ställer upp djupast i sekundären – den sista försvarslinjen – är kända som säkerhet. De måste försvara den långa passningen och löpningen, och det finns fria säkerheter och starka tryggingar.

Spelare i de omfattande fältsektionerna, vanligtvis mitt emot de offensiva mottagarna, är kända som cornerbacks.